parochie in Duffel Oost

Op zaterdag 27 oktober 2018 zingen we een dankmis voor de vele mooie zangjaren en gedenken we onze overleden medezangers . (kerk van O.-L.-V.-van Goede Wil  — Duffel)

Iedereen is van harte uitgenodigd om samen met ons te vieren .

 

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET PARKIETENKOOR

 

PARKIETEN is een heel toevallig gekozen naam . In 1968 waren er in de kerk van O.-L.-V.- van Goede Wil ook al Nachtegalen (vrouwenkoor voor de zondagsmis om 8 uur) , Karekieten (verzorgden de zondagsmis om 10 uur) en de Karekietjes (kinderkoor die de zondagsmis om 11u30 verzorgden) .

Op zaterdagavond was er toen nog altijd een gelezen mis en Pastoor Rens vroeg aan een aantal mensen om onder leiding van Maria Schirl elke zaterdag de avondmis te komen zingen . Het PARKIETENKOOR was geboren !

 

 

In 1975 stelde Louis Florus aan het koor voor om met Kerstmis de misviering vierstemmig op te luisteren . Het koor werd opgedeeld in sopranen , alten , tenoren en bassen . Deze uitvoering werd zeer enthousiast onthaald en tot op heden zingen we nog steeds vierstemmig !  Vanaf dan bleef Louis Florus onze orgelist en dirigent .

 

 

 

Voor speciale gelegenheden werden uniformen aangeschaft en het koor was klaar voor een carrière met ontelbare huwelijksmissen , begrafenismissen , jubileums  enz ; ook tot ver buiten Duffel . De middernachtmissen werden ingekleed met evocaties in zelfgemaakte decors (stal , herberg , …)

In 1978 gaven we een kerstconcert samen met het koor Sint-Amandus (uit Antwerpen) hier in Duffel, Schoten en Antwerpen .

In 1984 verzorgden we weer een kerstconcert samen met Brass Band Willebroek en in 1991 zongen we op een Wieneravond samen met enkele bekende solisten .

In 1987 , naar aanleiding van 350 jaar beeldje van O.L.V. van Goede Wil , speelden we mee in een historische evocatie : “De Wilg van Hoop en Glorie” in een regie van Octaaf Duerinckx .

In 1991 werden we gevraagd om de TV-eucharistieviering op te luisteren vanuit de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Bijstand in Brussel . Daarna zongen we ook de misviering in de St.-Michielskathedraal in Brussel .

Vanaf 1984 namen we als koor ook actief deel aan de door de gemeentelijke cultuurraad ingerichte 11 juli vieringen , dit met zang en een beetje show omdat niet alleen het oor , maar ook het oog belangrijk is .

In het ziekenhuis zongen we  voor de zieken op feestdagen in de kapel de misvieringen . Hieruit groeide de vriendschap met pater Weemaes . Ook in het klooster werden feestzittingen muzikaal opgeluisterd . In 1984 werd in samenwerking met pater Weemaes een “bezinningscassette” , getiteld  “Geen Vreemde God” , opgenomen in een professionele opnamestudio in Schoten .

Wanneer koorleden hun huwelijksjubileum vierden (25-jarig , 30-jarig , 50-jarig) gebeurde dit telkens in het gezelschap van hun familie , vrienden én het koor . Voor ieder jubilerend paar werd door het koor een avondvullende show gebracht , telkens in verschillende delen : tijdens de receptie , tussen de verschillende maaltijden , enz . De teksten van de liedjes waren steeds op hun lijf geschreven en gingen over allerlei anekdotes uit hun leven .

Alle kleren en accessoires werden ten huize Florus gemaakt : hoeden á la Fabiola , kepies van de gasmaatschappij , douane , luchtmacht , zeemacht , Schotten , enz . Alle koorleden hielpen hieraan mee . De bijhorende dansjes werden in de garage aangeleerd en geoefend , charleston , French can-can , de Lancier …. . Onze mannen dansten ook als prima ballerina’s oogstrelende menuetten of als stoere Schotten in kilts een Schotse volksdans .

Daarna werden we ook gevraagd door diverse Duffelse verenigingen (CVP , Socialistische gepensioneerden , KAV , KVLV , KVG , Cultuurraad bij de huldiging van de culturele werkers , ….) Telkens werden de liedjes en de teksten aangepast aan de mensen die in de zaal aanwezig waren .

Meer dan 20 jaar hebben we dit gedaan . Al deze shows vereisten natuurlijk ook extra repetities , buiten de wekelijkse mis herhalingen op dinsdagavond . Het gebeurde op donderdagavond bij de familie Florus .

In 2002 , bij de 65ste kaarskensprocessie had Bert Van Winkel een Maria-evocatie op touw gezet en ons Parkietenkoor bracht dit schouwspel op het Kapelleplein , juist voor de Kaarskensprocessie.

Gedurende 14 jaar nam het koor ook deel aan de door de parochie ingerichte Kerstmarkt . Naast het onvermijdelijke eten en drinken verkochten we daar ook zelfgemaakte kerstartikelen die gemaakt werden door onze knutselende koorleden . Elke zondagavond werd hiervoor verzamelen geblazen .

Vanaf 1990 gingen we ieder jaar zingen in de Basiliek van Scherpenheuvel voor onze Duffelse bedevaarders . Elke 6de januari trokken we op als 3 koningen op onze vaste adressen .

In 2003 overleed Louis Florus , de bezieler en drijvende kracht van het koor . Hij had Fred, zijn zoon, opgedragen om zijn taak over te nemen en verder te werken met de Parkieten .

 

In 2004 hebben we onze eerste CD opgenomen in de kapel , met eigen materiaal , en tot op heden hebben we op die manier reeds 6 CD’s ingeblikt , waaronder een Kerst CD , meerdere met vierstemmige liederen uit ons repertoire en eentje met gekende operettedeuntjes . Deze dienen als herinnering voor later voor de koorleden (en voor een aantal vrienden en sympathisanten) .

Hoewel we nu geen shows meer geven blijven we nog regelmatig samen feesten . We hebben onze jaarlijkse lotto-avond , een mosselfeest , een nieuwjaarsfeest , enz . Telkens er iemand verjaart is er na de repetitie een traktatie .

Ondertussen zingt ons PARKIETENKOOR reeds 50 jaar trouw de zaterdagmis , steeds 4-stemmig en altijd belangeloos en onbezoldigd . De zangactiviteiten beperken zich heden tot de wekelijkse repetitie en het zingen van de wekelijkse zaterdagavondmis . We blijven dit doen zolang we nog allemaal op het oksaal geraken !

We hopen het zo toch nog een tijdje verder te blijven uitzingen !